Herkomst/Het verhaal van Ras Echt Vis

Ras Echt vis is de meest verse vis voor de visdetailhandel en de restaurantbranche. In ons familiebedrijf wordt de vis puur verwerkt en ambachtelijk gefileerd. Dankzij onze speciale werkwijze blijft de smaak behouden en de structuur stevig. Onze vis is een origineel product, van bijzondere kwaliteit. De stevige structuur van Ras Echt Vis-producten maakt onze vis ideaal voor restaurant bereidingen en ambachtelijke rokerijen.

‘Gevangen in onze noordelijke wateren en ons eigen IJsselmeer. Aangevoerd en door ons gefileerd met het geheim van de smid.’

Aanvoer

Ras Echt Vis is afkomstig uit de noordelijke wateren en het IJsselmeer, gevangen op viskotters. De vis wordt vanuit de havens naar de visveilingen vervoerd, waar onze inkopers alleen de beste vis selecteren. Daarnaast maken we gebruik van vaste aanvoerschepen, die zich onderscheiden door duurzame vismethoden.

Jan van Jakke

De familie Ras kent een lange familietraditie van handel in vis. Grondlegger Jakke Ras begint in 1931 samen met zijn vijftienjarige zoon Jan Vishandel J. Ras en zn. Deze vishandel levert vis aan detaillisten. Jan ‘van Jakke’ was een echte vishandelaar en ventte onder meer langs de deuren om vis te verkopen.

Vanaf 1952 neemt Jan het bedrijf van zijn vader over. De hele familie Ras werkt mee en na verloop van tijd komen ook zijn zonen in de zaak. Vanaf de jaren zestig richt de onderneming zich meer en meer op de groothandel, met rondvis als specialiteit. Jan van Jakke maakt zich de kunst van het fileren van rondvis eigen en geldt in die jaren als een van de grondleggers van de visindustrie op Urk.

Ras Echt Vis wordt geleverd door Jans kleinzoon Jan ‘van Gerrit van Jan van Jakke’. Hij is de vierde generatie die actief is in de vishandel en bevindt zich in een lange traditie van ambachtelijke visverwerking waarbij kwaliteit centraal staat.

Het geheim van de smid

‘Al onze vis heeft een optimale smaak door onze unieke manier van handfileren. We aaien als het ware onze vis. Ontdek hier ons geheim.’

Ras Echt Vis onderscheidt zich door haar authentieke werkwijze. Vis bestaat uit lagen van losse stukken vlees. Tussen deze stukken zit een vlies. Als de vis met een machine wordt gefileerd, gaat dit vlies stuk. Hierdoor droogt de vis sneller uit en dat gaat ten koste van de smaak.

Onze vakmannen fileren met zorg, zodat de vis sappig en smaakvol blijft. Het ambachtelijk handsnijden is in de loop der jaren steeds verder ontwikkeld en verfijnd. Deze vorm van fileren noemen wij ons ‘geheim van de smid’ die maakt dat Ras Echt Vis een unieke kwaliteit kan leveren.

Het geheim van de smid - Bekijk de video